Duurzaamheid van duurzame vintage kleding

Duurzaamheid van vintage kleding

Onze vintage kleding is niet alleen uniek en tijdloos, maar het is ook nog eens een duurzame keuze! Er zijn meerdere redenen waarom het kopen van deze tweedehands kleding bijdraagt aan een duurzamere wereld. Hier beneden bespreken we de duurzaamheid van vintage kleding.

Kledingindustrie

Ten eerste is het een manier om de kledingindustrie te verminderen. Het huidige model van wereldwijde kledingproductie is behoorlijk ingewikkeld! Het is zo dat kleding vaak in een ander deel van de wereld wordt gemaakt dan waar het uiteindelijk wordt verkocht. Het komt dan terecht in een enorm netwerk van agenten, onderaannemers en leveranciers, waardoor het moeilijk is om te weten waar en onder welke omstandigheden onze kleding wordt geproduceerd. De impact van de kledingindustrie op ons milieu is enorm hoog. Zo veroorzaakt de industrie maar liefst 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot en is verantwoordelijk voor 20% van het wereldwijde afvalwater. Naast deze milieu-impact zijn de arbeidsomstandigheden bij de meeste fast fashion fabrieken helaas ver onder de maat.

Door het kopen van duurzame vintage kleding hoef je geen nieuwe kleding te kopen en draag je bij aan het verminderen van de vraag naar nieuwe productie. Dit kan helpen om overproductie en overconsumptie van kleding te verminderen, wat resulteert in minder afval en minder uitstoot van broeikasgassen. Dit is een van de redenen waarom we ons bij Crul Vintage inzetten voor tweedehands kleding. Want hoe minder mensen fast fashion kopen, hoe minder het uiteindelijk geproduceerd zal worden. Volgens ons is dit een van de beste voorbeelden waarom de duurzaamheid van vintage kleding zo hoogt ligt.

Hoge kwaliteit vintage kleding

Veel vintage kleding gaat lang mee. Kleding die al decennia oud is en nog steeds in goede staat verkeert, bewijst dat kleding van goede kwaliteit kan zijn en lang mee kan gaan. Het kopen van vintage kleding betekent dat je een duurzaam product krijgt dat vaak goed onderhouden is en al tientallen jaren heeft bewezen bestand te zijn tegen slijtage. De kleding is bedoeld om jarenlang mee te gaan in tegenstelling tot veel kleding van nu die na één seizoen weer wordt verkocht of weggegooid. Dit vinden wij een van de grootste voordelen van vintage. Als je je kleding goed onderhoudt kan het nog jarenlang mee. Een aantal tips voor het onderhouden en wassen van deze kleding vind je in onze andere blog. Zo haal je nog meer plezier uit je retro kleding.

Minder afval

Door het dragen van vintage kleding wordt er minder kleding weggegooid, wat de hoeveelheid afval vermindert en vintage automatisch een duurzame keuze maakt. Het zorgt ervoor dat er minder kleding op stortplaatsen belandt en vermindert de behoefte aan nieuwe productie. Daarnaast kun je zelf je tweedehands kleding, die je normaal zou weggooien, verkopen binnen de vintage community. Dit komt door de hoge kwaliteit en exclusiviteit van veel vintage items. Wij staan bijvoorbeeld altijd open om te kijken naar jouw kwalitatief goede vintage items en over te kopen als we interesse hebben. Mail ons gerust met foto’s!

Duurzaam ondernemen

Buiten bovengenoemde positieve aspecten van vintage kleding doen veel bedrijven in deze community hun best om nog meer te doen voor het milieu. Zo worden kledingstukken vaak verpakt in recyclebare verpakkingen of worden er donaties gedaan aan goede doelen. Des te meer reden om tweedehands kleding te kopen!

Is vintage kleding dus duurzaam?

Ik vermoed dat het onderhand wel duidelijk is dat vintage kleding een duurzame keuze is. Wij begrijpen uiteraard dat het lastig is om opeens al je moderne fast fashion kleding uit je kast te gooien en alleen maar tweedehands kleding te kopen. Maar wellicht is het een mooi voornemen om dit stapsgewijs te doen. Je kunt moderne kleding en vintage kleding namelijk prima combineren. In onze blog vintage en modern combineren kun je een aantal tips vinden hiervoor. Het is dus niet nodig om al je moderne kleding direct te vervangen. Je kunt super goed een outfit realiseren met zowel vintage als moderne kleding. Laten we met z’n allen verantwoordelijkheid nemen voor het milieu en ons steentje bijdragen.

Terug naar blog