onderhouden en bewaren van vintage kleding

Het onderhouden en bewaren van vintage kleding

Als je eenmaal een mooie vintage kleding collectie hebt opgebouwd, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Deze kleding heeft door de jaren heen bewezen tijdloos en stijlvol te zijn. Het kopen van vintage kleding kan dan ook een slimme investering zijn, maar om ervoor te zorgen dat de kledingstukken jarenlang meegaan, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren en te onderhouden. Hieronder staan een paar tips die je kunt volgen om je vintage kleding te onderhouden, wassen en goed te bewaren om zo de kleding in topconditie te houden.

Zorgvuldig wassen en onderhouden

Voordat je vintage kleding wast, is het belangrijk om de label instructies te lezen om te bepalen hoe je het kledingstuk het beste kunt wassen. Sommige vintage stukken zoals zijde kun je beter met de hand wassen, terwijl andere stukken best gewassen kunnen worden in de machine. Zorg er wel voor dat je het kledingstuk op een koude temperatuur wast en, indien mogelijk, binnenstebuiten.
Hang je tweedehands kleding vervolgens op om te drogen in plaats van het in de droger te stoppen. De hitte van de droger kan de stof namelijk redelijk snel beschadigen.
Let er wel op dat je je kleding niet onnodig wast. We zijn al snel geneigd om kleding na één keer dragen in de was te gooien. Ondanks de hoge kwaliteit wil je het liefste zo zorgvuldig mogelijk omgaan met je tweedehands kleding. Je kunt je kleding misschien beter op de droge dag buiten in de schaduw hangen zodat je kleding kan uitwaaien.

Opbergen en bewaren van vintage kleding

Vintage kleding is meestal gemaakt van zachte en natuurlijke materialen en is daarom iets gevoeliger voor vouwen en plooien. Daarom is het bij bepaalde items belangrijk om de kleding op te hangen in plaats van het op te vouwen, of erger nog, over je stoel of op bed te gooien. Denk bijvoorbeeld aan blazers, jassen of shirts. Gebruik geen dunne draad hanger. Dit kan zorgen voor lelijke knikken in de schouders. Gebruik daarentegen brede hangers van hout of kunststof om ervoor te zorgen dat jouw favoriete pieces mooi in vorm blijven. Daarnaast is het bij het ophangen van kleding belangrijk om ervoor te zorgen dat de hanger de juiste maat heeft en niet te groot of te klein is. Te grote hangers kunnen de vorm van het kledingstuk uitrekken en te kleine hangers kunnen de stof beschadigen of voor vouwen zorgen.
Items zoals broeken, jurken en gebreide items kunnen beter opgevouwen worden om kreukels te voorkomen. Let er wel op dat je de kledingstukken recht opvouwt om onnodige kreukels te voorkomen.

Bewaar vintage kleding op koele en droge plaatsen

Het spreekt misschien voor zich, maar vintage kleding is gevoelig voor extreme temperaturen, vocht en licht. Bewaar vintage kleding daarom op een koele en droge plaats, het liefst zo ver mogelijk weg van een verwarming, raam en deur. Lucht ook je kast of opslagruimte regelmatig om vocht op te nemen.

Beschermende kledinghoes

Een beschermende kledinghoes beschermt je tweedehands kleding tegen stof, vuil en vocht. Dit is een van de beste manieren om je kleding te bewaren, maar misschien niet de meest praktische. Je kunt daarom het beste een hoes gebruiken bij duurdere, unieke pieces die je niet dagelijks draagt. Zo zit je niet elke dag in de knoei met de hoes bij je dagelijkse kleding, maar kun je wel je meest unieke stukken goed beschermen.

Kleding schoonmaken door een professional

Als je vintage kleding vies of gekreukt is, kun je het uiteraard zelf schoonmaken. Mocht je echter duurdere of unieke kledingstukken hebben waar je wat meer moeite voor wil doen, zoek dan een professional. Dit kost uiteraard meer dan de kleding zelf wassen maar misschien vind jij het de moeite waard om in bepaalde retro pieces meer te investeren.

Terug naar blog